Rafaelo koláč bez mléka

Kdo mě už nějakou dobu sleduje i na Facebooku nebo Instagramu tak ví, že miluju kokos ve všech jeho podobách. Tenhle úžasný recept mám ve svém deníku už roky. Předělala jsem si ho na bezmléčnou variantu a ta chuť je naprosto dokonalá! Dělávám ho na plech nebo do dortové formy. Tak neváhejte a vyzkoušejte ho taky, slibuju, že si pochutná celá rodina.

Postup a potřebné ingredience se dělí do 3 fází:

1.fáze je těsto, na které budeme potřebovat:

1 hrnek ovesného mléka
2 hrnky polohrubé mouky
1/2 hrnku rostlinného oleje
1/2 hrnku cukru moučka
2 vejce
1 prášek do pečiva bez fosfátů

Všechny suroviny si smícháme a vlijeme na vymazaný plech, nebo dortovou formu (případně můžeme použít i pečící papír).

2.fáze je posyp těsta, na který si připravíme:

3/4 hrnku strouhaného kokosu – používám mix na drobno nastrouhaného i hrubě strouhaného
1/2 hrnku cukru moučka

Tuto směs nasypeme na těsto, které jsme vlily na plech a dáme péct. Pečeme na 170°C. Na plechu je upečení rychlejší a trvá cca 20 minut – kvůli tomu, že je těsto nižší, ale při pečení v dortové formě jsem pekla cca 35 minut. To, že je těsto hotové, ověříme špejlí.

3.fáze je velmi důležitá, aby rafaelo bylo úžasně vláčné.

Budeme potřebovat cca 200-250 ml kokosového mléka (půlka plechovky)

Jakmile špejlí ověříte, že je koláč hotový, vytáhnete ho z trouby a připravíte si kokosové mléko. Doporučuji kokosové mléko z plechovky, které si ve vodní lázni rozpustíte, pokud jste ho předtím měla v lednici, tak může obsahovat ztuhlé části. Bude stačit tak polovina plechovky, podle rozměru plechu, na kterém jste pekla.

Vezmete polévkovou lžíci a začnete postupně a pomalu polévat povrch kokosovým mlékem, dokud nebude politý každý kousek povrchu. Mléko se vsákne do koláče, a tím mu zajistí dokonalou vláčnost.

 

A pak už jen stačí nechat koláč vychladnout a nakrájet. Garantuju, že velice rychle zmizí ze stolu ♥
Kvůli obsahu cukru nedoporučuji dávat malým dětem.

Přeju Vám dobrou chuť a těším se na Vaše zprávy,  jak se Vám povedl.

 

 

Mám za sebou nelehkou cestu v boji s alergií na mléčnou bílkovinu u svého syna a díky tomu pomáhám maminkám a rodinným příslušníkům, jak se s ABKM a dalšími přidruženými alergiemi vypořádat tak, aby jejich děťátko bylo spokojené a zdravé. Můj příběh si přečtete zde >>>
Komentáře
  1. Karolína Juřenová napsal:

    Ahoj Míši 🙂 Taky jsem pekla a byl výborný. I návštěva ho chválila. Krásně vláčný a tak akorát sladký. Dala jsem dovnitř ještě domácí jahody, protože jsem je potřebovala zužitkovat a mňam! Děkuju za recept 🙂

    • Michaela Vlková napsal:

      Jee, to mě moc těší Káji, že chutnal, děkuju za zprávu ♥ s jahodama to muselo být luxusní, příště taky vyzkouším zakomponovat ovoce

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.