O tenhle recept jste si v posledních dnech často psali – a tak je tady. Koblížky jsem si zamilovala nejen já, ale i manžel a syn a tak doufám, že najdou místo i ve Vašem receptáři.
Zaděláme kvásek – přihřejeme mléko a do něj rozdrobíme kostku droždí a přisypeme trochu cukru a mouky. Zamícháme a necháme vzejít kvásek na teplém místě (nejlíp na topení).
500 g mouky smícháme s 40 g panely nebo třtinového cukru, přidáme trošku soli a do této směsi vlijeme kvásek, 250 ml ohřátého rýžového mléka, rozpuštěné ghíčko nebo Ramu / Alsan a 1 celé vejce. Vypracujeme těsto, které se nelepí, přikryjeme a necháme zhruba hodinku kynout na topení.
Až těsto zdvojnásobí svůj objem, což bylo zhruba po té hodině, těsto vyválíme a pomocí skleničky vykrajujeme kolečka. Mě toto těsto vyšlo na 2 plechy koblížků. Nechala jsem pak na plechu ještě 30 minut kynout a poté jsem pekla v horkovzdušné troubě na 160 °C zhruba 20 minut. Jeden koblížek jsem obětovala jako pokusný a píchla do něho špejlí, pro jistotu.
Po upečení potřeme rozpuštěným ghíčkem nebo ramou.
Tento recept jsem nevymyslela, pouze poupravila již existující recept tak, aby byl vhodný pro bezmléčnou dietu. Pokud Vy nebo Vaše děťátko nemáte alergii, můžete koblížky upéct podle původního receptu s mlékem a máslem, který najdete zde: http://kubulkovydobroty.blogspot.com/2016/08/pecene-koblizky-s-jahodovou-marmeladou.html